Wist je dat elke kleur in groente en fruit is gelinkt aan bepaalde voedingsstoffen? Net als bijvoorbeeld rood en groen, heeft ook de kleur wit in groenten en fruit zijn unieke gezondheidsvoordelen en voedingsstoffen. Een lifehack die ik gebruik om verschillende vitaminen, mineralen en antioxidanten binnen te krijgen, is ‘Eat the Rainbow’, oftewel eet de regenboog! Hoe kleurrijker het eten op jouw bord, hoe meer variatie en dus verschillende voedingsstoffen je binnenkrijgt. Vandaag zoomen we in op witte groenten en fruit!
Hoe komen groenten en fruit aan een witte kleur?
Het woord ‘kleur’ is bij witte groenten en fruit niet helemaal juist om te gebruiken. In tegenstelling tot andere kleuren, bevatten witte groenten en fruit namelijk weinig tot geen kleurpigmenten. In plaats daarvan danken ze hun witte uiterlijk vaak aan flavonoïden, zoals quercetine en kaempferol, die wel antioxidante werking hebben, maar nauwelijks kleur afgeven.
- Quercetine is een krachtige antioxidant die je vooral vindt in uien en appels. Deze stof helpt je lichaam te beschermen tegen schadelijke stoffen en ondersteunt daarnaast je immuunsysteem.
- Kaempferol is ook een belangrijke antioxidant, die vooral in knoflook en prei voorkomt. Dit stofje helpt ontstekingen in jouw lichaam te verminderen en helpt je bij de gezondheid van jouw hart.
3 goede redenen om vaker witte groente- en fruitsoorten op het menu te zetten
De witte kleur van groenten en fruit mag dan minder opvallend zijn, maar ze zitten wel vol gezonde voedingsstoffen. Witte groenten en fruit bevatten onder andere vitamine C, kalium en zijn rijk aan flavonoïden zoals quercetine en kaempferol, krachtige antioxidanten die je lichaam beschermen. Hier zijn drie belangrijke redenen om wat vaker voor witte groenten en fruit te kiezen:
1. Het versterkt je immuunsysteem (en helpt bij celherstel)
Witte groenten en fruit bevatten vaak allicine, dit is een krachtige stof die je immuunsysteem versterkt en antibacteriële en antivirale eigenschappen heeft. Hierdoor helpt het jouw lichaam om zich te beschermen tegen ziektes en infecties.
Daarnaast werkt allicine ontstekingsremmend, wat essentieel is voor het herstel van lichaamscellen en het voorkomen van ontstekingen.
Uien en knoflook zijn o.a. rijke bronnen van allicine.
2. Zorgt voor een stabiel energieniveau
Ken je dat gevoel dat je na de lunch he-le-maal inkakt? Sommige witte groenten kunnen dat voorkomen! Ze bevatten namelijk veel vezels en complexe koolhydraten. Deze vezels zorgen ervoor dat suikers geleidelijk in je bloed worden opgenomen, waardoor je minder van die pieken en dalen in je energie ervaart. Zeg dus maar dag tegen die vervelende energiedips!
Pastinaak en witlof zijn rijke bronnen van vezels.
3. Goed voor je belangrijkste spier: jouw hart
Wil je je hart een handje helpen? Witte groenten en fruitsoorten, zoals selderij en banaan, zitten boordevol kalium en magnesium, mineralen die cruciaal zijn voor het reguleren van je bloeddruk.
Kalium speelt ook een belangrijke rol bij het goed functioneren van je spieren en zenuwen. Het ondersteunt een gezonde hartfunctie, waardoor je energiek en fit blijft.
Selderij en bananen zijn uitstekende bronnen van kalium en magnesium en zijn perfect om aan je dagelijkse voeding toe te voegen. Geef je hart de liefde die het verdient!
Welke vitamines en mineralen vind je nog meer in de kleur wit?
Voedingsstof
Voeding
Vitamine C
- Bloemkool
- Knolselderij
- Witte asperges
- Lychee
- Kokosnoot
- Aardpeer
Kalium
- Banaan
- Aardpeer
- Prei
- Champignons
- Knoflook
- Kokosnoot
- Knolselderij
- Witte asperges
Magnesium
- Banaan
- Knolselderij
- Champignons
- Andijvie
- Pastinaak
Allicine (antioxidant)
- Knoflook
- Ui
- Ui
- Knolselderij
- Witte asperges
- Champignons
- Ui
- Knoflook
- Koolraap
- Witlof
- Prei
Vezels
- Bloemkool
- Witlof
- Pastinaak
- Knolselderij
- Aardpeer
- Banaan
Tips om meer witte voeding te eten
Vind je het lastig om voldoende kleur op het menu te zetten? Hier zijn een paar tips om elke dag meer witte groenten en fruitsoorten binnen te krijgen:
- Bloemkool: ideaal als vervanger van rijst of puree of als krokante (spicy) snack uit de oven.
- Knoflook en uien: smaakmakers voor élke maaltijd!
- Pastinaak: heerlijk geroosterd, in soepen of als een lekker alternatief voor aardappelen.
- Banaan: perfect als tussendoortje, in smoothie(bowls), overnight oats of bananenpannekoekjes.
- Champignons: voeg ze toe aan salades, pasta’s of roerbakgerechten voor extra smaak en een vleugje umami.
- Prei: heerlijk in soepen, stoofschotels of als basis voor een smaakvolle quiche.
Meer kleur op je bord? Ik help je graag!
Vind je het lastig om elke dag genoeg kleur en variatie op je bord te krijgen? Geen zorgen, met dit e-book wordt het een peulenschilletje!
Met 31 makkelijke en heerlijke recepten, mét elk minstens 250 gram groenten, is het easy peasy om alle kleuren van de regenboog (+ voedingsstoffen) binnen te krijgen. Of je nu inspiratie zoekt voor een gezonde lunch of lekkere avondmaaltijd, dit e-book helpt je om lekker, gevarieerd en voedzaam te eten!
Ontdek hoe voeding je energielevel en gezondheid een echte boost kan geven!