Eat the Rainbow: alle voordelen van de kleur wit in groenten en fruit

Bloemkool nasi - FoodShare

Wist je dat elke kleur in groente en fruit is gelinkt aan bepaalde voedingsstoffen? Net als bijvoorbeeld rood en groen, heeft ook de kleur wit in groenten en fruit zijn unieke gezondheidsvoordelen en voedingsstoffen. Een lifehack die ik gebruik om verschillende vitaminen, mineralen en antioxidanten binnen te krijgen, is ‘Eat the Rainbow’, oftewel eet de regenboog! Hoe kleurrijker het eten op jouw bord, hoe meer variatie en dus verschillende voedingsstoffen je binnenkrijgt. Vandaag zoomen we in op witte groenten en fruit!

Hoe komen groenten en fruit aan een witte kleur?

Het woord ‘kleur’ is bij witte groenten en fruit niet helemaal juist om te gebruiken. In tegenstelling tot andere kleuren, bevatten witte groenten en fruit namelijk weinig tot geen kleurpigmenten. In plaats daarvan danken ze hun witte uiterlijk vaak aan flavonoïden, zoals quercetine en kaempferol, die wel antioxidante werking hebben, maar nauwelijks kleur afgeven.

Nasi goreng van BLOEMKOOL rijst

3 goede redenen om vaker witte groente- en fruitsoorten op het menu te zetten

De witte kleur van groenten en fruit mag dan minder opvallend zijn, maar ze zitten wel vol gezonde voedingsstoffen. Witte groenten en fruit bevatten onder andere vitamine C, kalium en zijn rijk aan flavonoïden zoals quercetine en kaempferol, krachtige antioxidanten die je lichaam beschermen. Hier zijn drie belangrijke redenen om wat vaker voor witte groenten en fruit te kiezen:

1. Het versterkt je immuunsysteem (en helpt bij celherstel)

Witte groenten en fruit bevatten vaak allicine, dit is een krachtige stof die je immuunsysteem versterkt en antibacteriële en antivirale eigenschappen heeft. Hierdoor helpt het jouw lichaam om zich te beschermen tegen ziektes en infecties.

Daarnaast werkt allicine ontstekingsremmend, wat essentieel is voor het herstel van lichaamscellen en het voorkomen van ontstekingen.

Uien en knoflook zijn o.a. rijke bronnen van allicine.

2. Zorgt voor een stabiel energieniveau

Ken je dat gevoel dat je na de lunch he-le-maal inkakt? Sommige witte groenten kunnen dat voorkomen! Ze bevatten namelijk veel vezels en complexe koolhydraten. Deze vezels zorgen ervoor dat suikers geleidelijk in je bloed worden opgenomen, waardoor je minder van die pieken en dalen in je energie ervaart. Zeg dus maar dag tegen die vervelende energiedips!

Pastinaak en witlof zijn rijke bronnen van vezels.

3. Goed voor je belangrijkste spier: jouw hart

Wil je je hart een handje helpen? Witte groenten en fruitsoorten, zoals selderij en banaan, zitten boordevol kalium en magnesium, mineralen die cruciaal zijn voor het reguleren van je bloeddruk.

Kalium speelt ook een belangrijke rol bij het goed functioneren van je spieren en zenuwen. Het ondersteunt een gezonde hartfunctie, waardoor je energiek en fit blijft.

Selderij en bananen zijn uitstekende bronnen van kalium en magnesium en zijn perfect om aan je dagelijkse voeding toe te voegen. Geef je hart de liefde die het verdient!

Welke vitamines en mineralen vind je nog meer in de kleur wit?

Benieuwd welke vitamines en mineralen je nog meer kunt vinden in de kleur wit? Hier is een handige tabel met voedingsstoffen die voorkomen in witte groenten en fruit:

Voedingsstof

Voeding

Vitamine C

  • Bloemkool
  • Knolselderij
  • Witte asperges
  • Lychee
  • Kokosnoot
  • Aardpeer

Kalium

  • Banaan
  • Aardpeer
  • Prei
  • Champignons
  • Knoflook
  • Kokosnoot
  • Knolselderij
  • Witte asperges

Magnesium

  • Banaan
  • Knolselderij
  • Champignons
  • Andijvie
  • Pastinaak

Allicine (antioxidant)

  • Knoflook
  • Ui
Quercetine (antioxidant)
  • Ui
  • Knolselderij
  • Witte asperges
  • Champignons
Kaempferol (antioxidant)
  • Ui
  • Knoflook
  • Koolraap
  • Witlof
  • Prei

Vezels

  • Bloemkool
  • Witlof
  • Pastinaak
  • Knolselderij
  • Aardpeer
  • Banaan

Tips om meer witte voeding te eten

Vind je het lastig om voldoende kleur op het menu te zetten? Hier zijn een paar tips om elke dag meer witte groenten en fruitsoorten binnen te krijgen:

Meer kleur op je bord? Ik help je graag!

Vind je het lastig om elke dag genoeg kleur en variatie op je bord te krijgen? Geen zorgen, met dit e-book wordt het een peulenschilletje!


Met 31 makkelijke en heerlijke recepten, mét elk minstens 250 gram groenten, is het easy peasy om alle kleuren van de regenboog (+ voedingsstoffen) binnen te krijgen. Of je nu inspiratie zoekt voor een gezonde lunch of lekkere avondmaaltijd, dit e-book helpt je om lekker, gevarieerd en voedzaam te eten!

Ontdek hoe voeding je energielevel en gezondheid een echte boost kan geven!

Foto van Sharon voor de Poorte

Sharon voor de Poorte

Hi, welkom op FoodShare.
Je vindt hier alles rondom een gezonde levensstijl en een positieve mindset. Ik laat je zien dat eten helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn!

Let’s connect!

Tips over een gezonde levensstijl ontvangen in jouw inbox? Meld je aan!

Misschien vind je deze recepten ook lekker:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *