Eat the Rainbow: waarom je de kleur rood op je bord wilt hebben!

Recept vegan borrelhapjes

Wist je dat elke kleur in groente en fruit is gelinkt aan specifieke voedingsstoffen? Een fijne lifehack die ik gebruik om voldoende variatie aan vitaminen, mineralen en antioxidanten binnen te krijgen, is ‘Eat the Rainbow’, oftewel eet de regenboog! Hoe kleurrijker het eten op jouw bord, hoe meer variatie en dus verschillende voedingsstoffen je binnenkrijgt. Vandaag wil ik dieper ingaan op de kleur: rood.

Hoe ontstaat de kleur rood in groenten en fruit?

Hoe komt een appel eigenlijk aan zijn rode glas of waar heeft een paprika zijn felrode uiterlijk aan te danken? De kleur rood in groenten en fruit ontstaat door natuurlijke pigmenten zoals bètacaroteen en anthocyanen:

Gezond ontbijten

3 belangrijke redenen om vaker rode groente- en fruitsoorten te eten

De rode kleur van groenten en fruit is niet alleen een feestje voor onze ogen, het zit ook boordevol gezonde voedingsstoffen. Rode groenten- en fruitsoorten bevatten onder andere vitamine A en C, kalium en zijn een rijke bron van anthocyanen en lycopeen, dit zijn krachtige antioxidanten. Dit zijn de drie belangrijkste redenen om je tanden vaker in rode groenten of fruitsoorten te zetten:

1. Het is goed voor je ogen en bezorgt je een stralende huid

De kleur rood in groenten en fruit bevat, zoals eerder gezegd, bètacaroteen. Bètacaroteen is een voorloper van vitamine A, wat betekent dat de stof bètacaroteen in ons lichaam wordt omgezet naar vitamine A.

Vitamine A is onmisbaar voor je ogen en huid, dus dit zijn stiekem twee belangrijke redenen in één. De vitamine helpt bij een goede werking van je netvlies, waardoor je ook in het donker goed kunt zien. Daarnaast doet deze vitamine ook veel goeds voor je huid. Het stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen en versterkt de huidbarrière, waardoor je huid beter beschermd is én er stralender uitziet.

Tomaten en rode paprika zijn o.a. rijke bronnen van bètacaroteen.

2. Het geeft je immuunsysteem een flinke boost

Rode groenten en fruit zijn rijk aan vitamine C, een krachtige antioxidant die het lichaam helpt gezond te blijven. Vitamine C speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van je immuunsysteem, wat helpt bij het bestrijden van infecties en ziekten.

Aardbeien, rode paprika’s en kersen zijn goede bronnen van vitamine C. Door deze kleurrijke voedingsmiddelen regelmatig aan je eetpatroon toe te voegen, geef je je immuunsysteem en huid een flinke boost! Wist je trouwens dat rode paprika drie keer zoveel vitamine C bevat als een sinaasappel? Als we ziek zijn en ‘vitamientjes’ nodig hebben, denken we vaak aan een sinaasappel, maar een gemiddelde rode paprika bevat 150 mg vitamine C per 100 gram, terwijl een sinaasappel ongeveer 50 mg per 100 gram heeft.

3. Het ondersteunt een gezond hart

Ook zijn rode groenten en fruit een uitstekende bron van kalium. Kalium is een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van de bloeddruk en het ondersteunen van een gezond hart. Het helpt de balans van vloeistoffen in je lichaam te behouden en is essentieel voor de goede werking van je spieren en zenuwen.

Tomaten, rode paprika’s en rode aardappelen zijn rijke bronnen van kalium.

Welke vitamines en mineralen zitten in rood eten?

Als deze drie redenen nog niet overtuigend genoeg waren, vind je hieronder een handige tabel die laat zien welke vitamines, mineralen en andere belangrijke stoffen er nog meer te vinden zijn in rode groenten- en fruitsoorten:

Voedingsstof

Voeding

Vitamine A

  • Tomaten
  • Rode paprika
  • Watermeloen
  • Rozenbottels

Vitamine C

  • Rode paprika
  • Tomaten
  • Rode biet
  • Radijs
  • Rode kool
  • Aarbeien
  • Frambozen
  • Kersen
  • Granaatappel
  • Rode bessen
  • Rode appels
  • Watermeloen
  • Roze grapefruit

Vitamine K

  • Rode kool
  • Radijs

Foliumzuur (Vitamine B9)

  • Rode biet
  • Rode paprika

Kalium

  • Tomaten
  • Rode paprika
  • Rode aardappelen
  • Rode appels

Magnesium

  • Rode biet
  • Rode paprika

Lycopeen (antioxidant)

  • Tomaten; vooral in producten waar de tomaat in is verwerkt, zoals tomatensaus
  • Rode paprika
  • Watermeloen
  • Roze grapefruit

Anthocyanen (antioxidant)

  • Frambozen
  • Aardbeien
  • Rode druiven
  • Rode bessen

Vezels

  • Tomaten
  • Rode paprika
  • Rode bieten
  • Rode bessen
  • Rode appels

Tips om meer rood eten binnen te krijgen.

Vind je het lastig om voldoende kleur op je bord te krijgen? Hier zijn een paar handige tips om elke dag meer rode voeding op je bord te krijgen:

Meer kleur op je bord? Ik help je graag!

Vind je het lastig om elke dag genoeg kleur en variatie op je bord te krijgen? Geen zorgen, met dit e-book wordt het een peulenschilletje!


Met 31 makkelijke en heerlijke recepten, mét elk minstens 250 gram groenten, is het easy peasy om alle kleuren van de regenboog (+ voedingsstoffen) binnen te krijgen. Of je nu inspiratie zoekt voor een gezonde lunch of lekkere avondmaaltijd, dit e-book helpt je om lekker, gevarieerd en voedzaam te eten!

Ontdek hoe voeding je energielevel en gezondheid een echte boost kan geven!

Foto van Sharon voor de Poorte

Sharon voor de Poorte

Hi, welkom op FoodShare.
Je vindt hier alles rondom een gezonde levensstijl en een positieve mindset. Ik laat je zien dat eten helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn!

Let’s connect!

Tips over een gezonde levensstijl ontvangen in jouw inbox? Meld je aan!

Misschien vind je deze recepten ook lekker:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *