Hoe ontstaat de kleur groen in groenten en fruit?
Wat zorgt ervoor dat een avocado zo prachtig zachtgroen is, of dat spinazie zijn diepgroene kleur krijgt? De groene kleur in groenten en fruit komt vooral door het pigment chlorofyl of carotenoïden zoals luteïne:
- Chlorofyl is een pigment dat planten hun groene kleur geeft. Het is superbelangrijk voor planten, omdat het hen helpt om zonlicht om te zetten in energie. Dit proces, fotosynthese genoemd, zorgt ervoor dat planten kunnen groeien en bloeien. Dit pigment vind je in bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en snijbiet, maar ook in broccoli en groene paprika’s.
- Luteïne is een carotenoïde die bijdraagt aan de groene kleur van sommige groenten. Het is een sterke antioxidant die o.a. je ogen helpt beschermen tegen schade van blauw licht, zoals je telefoon of laptop. Je vindt luteïne vooral in groene groenten zoals erwten en courgette.
3 goede redenen om vaker groene groente- en fruitsoorten te eten
1. Goed voor je ogen en hersenen
De groene kleur in groenten en fruit bevat vaak luteïne en zeaxanthine, twee krachtige antioxidanten die beschermen tegen oogziekten zoals staar. Daarnaast hebben deze stoffen een positief effect op je hersenen door verschillende cognitieve functies te ondersteunen.
Groenten zoals spinazie, boerenkool en broccoli zijn uitstekende bronnen van luteïne. Voeg je deze regelmatig aan je eetpatroon toe en help je je ogen en hersenen gezond te blijven!
2. Onmisbaar voor een goede weerstand
Groene groenten zoals broccoli, groene paprika en kiwi zijn rijk aan vitamine C en foliumzuur. Vitamine C is een essentiële antioxidant die ons immuunsysteem ondersteunt en helpt bij de aanmaak van witte bloedcellen, onze ‘beschermsoldaten’ tegen ziekten. Foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B9, is belangrijk voor de aanmaak van nieuwe cellen en speelt een rol in het behoud van een gezond immuunsysteem.
Door groene groenten en fruit te eten, zoals broccoli, spruitjes en kiwi, geef je je lichaam de extra weerstand die het nodig heeft.
3. Helpt bij ontgiften en ondersteunt je spijsvertering
Groene groenten, die veel van het pigment chlorofyl bevatten, helpen je lichaam te ontgiften. Chlorofyl heeft een licht reinigende werking, wat helpt om gifstoffen en zware metalen uit je lichaam te verwijderen. Bovendien bevatten groene groenten vezels, wat helpt bij een gezonde spijsvertering.
Groene groenten zoals spinazie, boerenkool en snijbiet zitten bomvol vezels, wat niet alleen helpt om je darmen gezond te houden, maar ook bijdraagt aan een verzadigd gevoel.
Welke vitamines en mineralen zitten er nog meer in groene voeding?
Als deze drie redenen nog niet overtuigend genoeg waren, bekijk dan hieronder de lijst met vitamines, mineralen en andere belangrijke stoffen die veel voorkomen in groene groenten en fruit:
Voedingsstof
Voeding
B-vitaminen
- Spinazie
- Broccoli
- Groene asperges
- Groene erwten
Vitamine C
- Kiwi
- Groene paprika
- Broccoli
- Spruitjes
- Groene appel
- Groene druiven
- Limoen
Vitamine K
- Spinazie
- Boerenkool
- Snijbiet
- Spruitjes
- Sperziebonen
- Snijbonen
- Spinazie
- Boerenkool
- Groene erwten
- Linzen
- Boerenkool
- Paksoi
- Groene paprika
- Edamame
Magnesium
- Spinazie
- Snijbiet
- Broccoli
- Boerenkool
- Avocado
- Groene erwten
Luteïne (antioxidant)
- Spinazie
- Boerenkool
- Groene erwten
- Broccoli
- Snijbiet
Chlorofyl (antioxidant)
- Spinazie
- Boerenkool
- Peterselie
- Snijbiet
- Groene paparika
- Artisjok
Vezels
- Broccoli
- Spinazie
- Groene erwten
- Courgette
- Groene appels
- Komkommer
- Avocado
Tips om meer groen eten binnen te krijgen
- Spinazie: voeg een handje spinazie toe aan je smoothies, roerbak door een pasta of gebruik het als basis voor een salade.
- Broccoli: stoom of rooster broccoli voor een heerlijk bijgerecht, voeg het toe aan een pasta- of rijstgerecht voor extra vezels en vitaminen.
- Kiwi, peer, appel, druiven: eet deze groene fruitsoorten als snack, voeg ze toe aan je ontbijt met havermout, yoghurt of pannenkoeken of maak je dessert heerlijk zoet met een stuk fruit!
- Avocado: perfect voor op toast, in salades of als romige toevoeging aan smoothies. Avocado is ook een geweldige bron van gezonde vetten en vezels.
- Courgette: snijd courgette in plakken of blokjes en voeg het toe aan roerbakgerechten of gebruik het als vervanger voor pasta in de vorm van courgetti. Het is ook lekker in salades of gegrild als bijgerecht. Voel je je wat avontuurlijker? Rasp dan wat courgette door je warme havermout heen en geef je ontbijt een heerlijke groen(t)e twist!
- Spruitjes: misschien zijn spruitjes niet je favoriete groenten, maar voeg wat lekkere kruiden toe en rooster ze in de oven en verander voorgoed je mening over spruitjes 🙂
Meer kleur op je bord? Ik help je graag!
Vind je het lastig om elke dag genoeg kleur en variatie op je bord te krijgen? Geen zorgen, met dit e-book wordt het een peulenschilletje!
Met 31 makkelijke en heerlijke recepten, mét elk minstens 250 gram groenten, is het easy peasy om alle kleuren van de regenboog (+ voedingsstoffen) binnen te krijgen. Of je nu inspiratie zoekt voor een gezonde lunch of lekkere avondmaaltijd, dit e-book helpt je om lekker, gevarieerd en voedzaam te eten!
Ontdek hoe voeding je energielevel en gezondheid een echte boost kan geven!