Eat the Rainbow: waarom je vaker groene voeding wil eten!

Recepten blog overzicht
Wist je dat elke kleur in groente en fruit is gelinkt aan specifieke voedingsstoffen? Een fijne lifehack die ik gebruik om voldoende variatie aan vitaminen, mineralen en antioxidanten binnen te krijgen, is ‘Eat the Rainbow’, oftewel eet de regenboog! Hoe kleurrijker het eten op jouw bord, hoe meer variatie en dus verschillende voedingsstoffen je binnenkrijgt. Ontdek alle voordelen die de kleur groen te bieden heeft!

Hoe ontstaat de kleur groen in groenten en fruit?

Wat zorgt ervoor dat een avocado zo prachtig zachtgroen is, of dat spinazie zijn diepgroene kleur krijgt? De groene kleur in groenten en fruit komt vooral door het pigment chlorofyl of carotenoïden zoals luteïne:

Poke bowl met tempeh
Bowl met 4 groene veggies: komkommer, avocado, veldsla & zeewiersalade.

3 goede redenen om vaker groene groente- en fruitsoorten te eten

Groene groenten en fruit zijn echte krachtpatsers als het gaat om voedingsstoffen. Ze zitten boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten die allerlei gezondheidsvoordelen bieden. Hier zijn de drie belangrijkste redenen om vaker groene groenten en fruit op je bord te leggen:

1. Goed voor je ogen en hersenen

De groene kleur in groenten en fruit bevat vaak luteïne en zeaxanthine, twee krachtige antioxidanten die beschermen tegen oogziekten zoals staar. Daarnaast hebben deze stoffen een positief effect op je hersenen door verschillende cognitieve functies te ondersteunen.

Groenten zoals spinazie, boerenkool en broccoli zijn uitstekende bronnen van luteïne. Voeg je deze regelmatig aan je eetpatroon toe en help je je ogen en hersenen gezond te blijven!

2. Onmisbaar voor een goede weerstand

Groene groenten zoals broccoli, groene paprika en kiwi zijn rijk aan vitamine C en foliumzuur. Vitamine C is een essentiële antioxidant die ons immuunsysteem ondersteunt en helpt bij de aanmaak van witte bloedcellen, onze ‘beschermsoldaten’ tegen ziekten. Foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B9, is belangrijk voor de aanmaak van nieuwe cellen en speelt een rol in het behoud van een gezond immuunsysteem.

Door groene groenten en fruit te eten, zoals broccoli, spruitjes en kiwi, geef je je lichaam de extra weerstand die het nodig heeft.

3. Helpt bij ontgiften en ondersteunt je spijsvertering

Groene groenten, die veel van het pigment chlorofyl bevatten, helpen je lichaam te ontgiften. Chlorofyl heeft een licht reinigende werking, wat helpt om gifstoffen en zware metalen uit je lichaam te verwijderen. Bovendien bevatten groene groenten vezels, wat helpt bij een gezonde spijsvertering.

Groene groenten zoals spinazie, boerenkool en snijbiet zitten bomvol vezels, wat niet alleen helpt om je darmen gezond te houden, maar ook bijdraagt aan een verzadigd gevoel.

Welke vitamines en mineralen zitten er nog meer in groene voeding?

Als deze drie redenen nog niet overtuigend genoeg waren, bekijk dan hieronder de lijst met vitamines, mineralen en andere belangrijke stoffen die veel voorkomen in groene groenten en fruit:

Voedingsstof

Voeding

B-vitaminen

  • Spinazie
  • Broccoli
  • Groene asperges
  • Groene erwten

Vitamine C

  • Kiwi
  • Groene paprika
  • Broccoli
  • Spruitjes
  • Groene appel
  • Groene druiven
  • Limoen

Vitamine K

  • Spinazie
  • Boerenkool
  • Snijbiet
  • Spruitjes
  • Sperziebonen
  • Snijbonen
IJzer
  • Spinazie
  • Boerenkool
  • Groene erwten
  • Linzen
Calcium
  • Boerenkool
  • Paksoi
  • Groene paprika
  • Edamame

Magnesium

  • Spinazie
  • Snijbiet
  • Broccoli
  • Boerenkool
  • Avocado
  • Groene erwten

Luteïne (antioxidant)

  • Spinazie
  • Boerenkool
  • Groene erwten
  • Broccoli
  • Snijbiet

Chlorofyl (antioxidant)

  • Spinazie
  • Boerenkool
  • Peterselie
  • Snijbiet
  • Groene paparika
  • Artisjok

Vezels

  • Broccoli
  • Spinazie
  • Groene erwten
  • Courgette
  • Groene appels
  • Komkommer
  • Avocado

Tips om meer groen eten binnen te krijgen

Wil je vaker wat groens eten, maar weet je niet goed hoe je dit kunt doen? Hier zijn een paar tips om elke dag meer groene groenten en fruit binnen te krijgen:

Meer kleur op je bord? Ik help je graag!

Vind je het lastig om elke dag genoeg kleur en variatie op je bord te krijgen? Geen zorgen, met dit e-book wordt het een peulenschilletje!


Met 31 makkelijke en heerlijke recepten, mét elk minstens 250 gram groenten, is het easy peasy om alle kleuren van de regenboog (+ voedingsstoffen) binnen te krijgen. Of je nu inspiratie zoekt voor een gezonde lunch of lekkere avondmaaltijd, dit e-book helpt je om lekker, gevarieerd en voedzaam te eten!

Ontdek hoe voeding je energielevel en gezondheid een echte boost kan geven!

Foto van Sharon voor de Poorte

Sharon voor de Poorte

Hi, welkom op FoodShare.
Je vindt hier alles rondom een gezonde levensstijl en een positieve mindset. Ik laat je zien dat eten helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn!

Let’s connect!

Tips over een gezonde levensstijl ontvangen in jouw inbox? Meld je aan!

Misschien vind je deze recepten ook lekker:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *