Vegan poke bowl
Poke bowl is een gerecht uit de Hawaïaanse keuken. Poke betekent ‘in stukjes gesneden’, wat refereert naar de gesneden stukjes rauwe vis die een poke bowl bevat. Naast vis bevat de bowl rijst, veel verschillende soorten groenten, toppings en heel essentieel: dressing(s).
Wie geen vis eet, hoeft niet te treuren want de proteinebron van de poke bowl kun je eenvoudig vervangen door een vegan variant: een tempeh bowl met kokosrijst.
Rauwe ingrediënten
Zorg voor kraakverse ingrediënten en deze poke bowl is bijzonder voedzaam. Elke groentesoort in deze poke bowl wordt namelijk rauw gegeten. Dit zorgt ervoor dat de bowl een explosie van vitamines en mineralen bezit. Als je groenten namelijk kookt, verliest het gemiddeld zo’n 20-50% van de vitamines.
Mocht je hiervan schrikken en meteen aan wortel beginnen te knagen, dan kan ik je gerust stellen. Altijd rauwe groenten eten hoeft niet, sterker nog; je kunt er nogal windering van worden doordat de vezels slechter verteerbaar zijn dan de gekookt variant.. Dat klinkt ook nier per se fijn.
Daarom is het belangrijk om te variëren in de manier waarop je groenten bereidt in de keuken. Naast rauwe groenten, kun je er ook voor kiezen om de groenten te wokken of te stomen. Via deze bereidingswijzen behouden de groenten meer vitaminen en mineralen dan koken.
Toch iets vaker rauwe groenten op het menu? Probeer deze snackplank met rode bietenspread eens. De spread is ook fantastisch op de boterham!
Wasabi mayonaise
Zoals ik net al noemde, zijn de sausjes essentieel bij een poke bowl. De wasabi mayonaise is met stip op nummer één mijn favoriete toevoeging aan elke poke bowl. Het geeft de bowl een echte kick. Maar je kunt ook kiezen voor sesam-sojasaus, miso-tahini saus, srirachasaus of teriyaki gembersaus. Of zoals ik deed in dit recept: een combi van verschillende sausjes. Een smaakbommetje gegarandeerd!

Recept tempeh bowl met kokosrijst
Voor twee heerlijke comfort bowls
Ingrediënten:
- 150 gram zilvervliesrijst
- 100 ml kokosmelk
- 150 gr tempeh
- 10 radijsjes
- 1/3 komkommer
- 1 avocado
- 1 wortel (geraspt)
- 2 handjes veldsla
- 2 handjes zeewiersalade
Marinade tempeh
- 2 el ketjap
- 1 el sojasaus
- 1 teentje knoflook
- 1 tl sambal
- 1 tl komijnpoeder
- Sap van limoen
Toppings:
- Zwart sesamzaad
- Koriander, grof gehakt
- Wasabi mayonaise
- Srirachasaus
- Sojasaus
Bereidingswijze:
- Snijd de tempeh in blokjes en marineer de tempeh minstens een half uurtje van tevoren.
- Voeg de zilvervlies rijst samen met 100 ml kokosmelk in een steelpannetje en voeg wat water toe zodat de rijst kan koken in de gewenste hoeveelheid vocht. Kook in 8 à 10 minuten droog en jouw kokosrijst is een feit.
- Bak ondertussen de tempeh met een scheut olie krokant in een wokpan.
- Snijd de radijsjes, de komkommer en avocado en rasp de wortel.
- Voeg alle ingrediënten in de bowl, garneer met de verschillende toppings en voeg de naam smaak de sausjes toe.